Hvordan velge riktig bryllupsfotograf?

GRATULERER til dere som skal gifte dere!


 
kristine.ristesund.kamera.jpg
 
Dette er logoen til Norsk Fotografforbund. Her er det strenge krav for å kunne bli med, og man kan kun bli medlem om man er profesjonell og har fotoyrket som sin hovedvirksomhet. Finner du denne logoen på fotografens webside så kan du være trygg på …

Dette er logoen til Norsk Fotografforbund. Her er det strenge krav for å kunne bli med, og man kan kun bli medlem om man er profesjonell og har fotoyrket som sin hovedvirksomhet.
Finner du denne logoen på fotografens webside så kan du være trygg på at du har funnet en fotograf som er fagforbund representert.

 
Se godt igjennom portfolioen ti fotografen. Det viktigste i valg av fotograf er at du elsker bildene og stilen til den spesifikke fotografen.

Se godt igjennom portfolioen ti fotografen. Det viktigste i valg av fotograf er at du elsker bildene og stilen til den spesifikke fotografen.

Nå som dere er midt i planleggingen av deres aller største dag sammen så inser dere sikkert at det er mye å tenke på.
Dere må finne vielseslokale, blomster, ringer, festlokale, dj eller band, catering og mer.
Brudekjolen skal kjøpes inn, dress må prøves, hvem skal være forlover?
Men noe av det viktigste for mange er å finne den perfekte bryllupsfotografen.

Og hvordan i all verden gjør man det når det er så mange å velge mellom?

Her er noen tips til hvordan finne din bryllupsfotograf.

Stil og utrykk

Det viktigste er å finne en fotograf som fotograferer i en stil som dere liker. Vi tar alle veldig forskjellige bilder, og her er det lett å bomme på fotograf om man ikke har satt seg inn i hvem du hyrer inn for jobben.
Jeg fotograferer for eksempel mest med naturen som kulisser, og jeg er en utradisjonell fotograf hvor jeg ønsker å fange intime øyeblikk og mye personlighet. Jeg ønsker at bildene jeg tar skal være et stjelt øyeblikk, hvor dere er alene og ikke legger merke til meg.
Om dere er paret som ønsker bilder hvor dere ser i kamera, og er oppstilte i en mer klassisk studio-stil så er ikke jeg riktig fotograf for dere, men da er det mange andre som gjerne kan passe for dere.
Måten jeg redigerer bildene mine på er også en del av min signatur, og her liker jeg å bruke jordtoner, leke med grønntonene og litt gråtoner for å få frem et personlig preg, jeg liker også at bildene er litt moody. Så om dere ser for dere pastellfarger og lyse toner, så er det en slik fotograf dere må se etter.
Men om min portfolio og mine bilder er etter deres smak, og dere tenker “HUN MÅ VI HA!!” så ta kontakt og vi finner ut av noe, jeg gleder meg til å fotografere dere!

Kjemi med fotografen

Dette er like viktig som at dere liker bildestilen til fotografen. Kjemi har alt å si, for det er viktig at fotografen får dere til å le, og det er viktig at dere er komfortable med fotografen.
På en slik dag så deler dere mye personlig, og det er godt å føle seg trygg med personen som fotograferer dere. Når jeg booker et bryllup så ønsker jeg alltid å møte brudeparet først, det er fordi det er viktig for meg å ha kjemi med de også. Da møtes vi for en kopp kaffe og en lett prat, jeg vil høre hva de ønsker og forsikre meg om at vi er på bølgelengde. Det blir litt som en første date!


Pris

Det er ikke til å stikke under en stol at pris er noe som dere tenker på, og vi har alle et budsjett å forholde oss til.
Nå er ikke jeg den mest nøytrale personen til å si dette, for jeg livnærer meg tross alt på bryllupsfotografering. Men!
Om du skal spare penger i ditt bryllup, IKKE spar på bryllupsfotografen!
Jeg har dessverre opplevd å få telefoner fra gråtende bruder som forteller at de leide inn en hobbyfotograf eller venn av familien, og at bildene de har fått ikke er mulige å bruke. Dette er vondt å høre, og det er da mange øyeblikk som ikke ble dokumentert og som er borte for alltid. Jeg hjelper gjerne til med selve parbildene, men de autentiske øyeblikkene fra selve dagen er ikke mulig å fotografere igjen.
Om du skal bruke flere tusenlapper på kjole, kake, lokale og pynt så er det viktigste å forevige dagen med gode bilder og video.
Når dere velger bryllupsfotograf så husk at prisen gjenspeiler fotografens erfaring og nivå. En fotograf med mange bryllup bak seg, utdannelse og lang erfaring ligger høyere i pris enn de som er nye. Men dere kan da være trygge på at dere får det dere betaler for. Husk også at dere ikke bare betaler for den tiden fotografen er der, men all den tiden både før under og etter bryllupet.
En heldagsfotografering tar flere uker å gjøre ferdig og levere, og en profesjonell fotograf skal skatte og momse av beløpet de tar.
Husk at om tilbudet du får fra fotografen virker for godt til å være sant - så er det ofte det.

Spør fotografen

Det kan skje, at etter mye research for å finne fotografen dere ønsker så er ikke han/hun ledig på datoen deres. Det kan være frustrerende, trist og leit, for man bruker mye tid på å finne ut av hvem man liker best. Spør den utvalgte fotografen om hjelp.
De profesjonelle fotografene i Norge er tett på hverandre og kjenner hverandre godt. Vi kaster mye ball oss imellom og det er fint og godt å ha så gode kolleger. Vi hjelper hverandre også med å gi hverandre jobber. Så hør med fotografen om han/hun kan sende deg en liste over andre anbefalte fotografer. Gjerne en fotograf med lik stil. Jeg er bare glad for å hjelpe dere så godt jeg kan selvom jeg ikke er ledig til å fotografere dagen deres selv. Men jeg anbefaler selvsagt da å heller booke meg til en kveldsfotografering en annen dag som passer.

Husk og at om dere ønsker tips og råd til andre ting enn fotograf så har vi fotografer vanvittig mye informasjon å komme med. Jeg har fotografert mer enn 100 bryllup, og jeg vet godt hva som funker, og hva som ikke funker.
Så om dere trenger anbefaling til hvor dere kan kjøpe ting og tang, hvilken make up artist du skal velge og om jeg kjenner en toastmaster, så har jeg mange kontakter,

Kvalitet ikke kvantitet

Ikke velg fotografen etter hvor mange bilder som er i pakken. Velg en fotograf som viser jevn kvalitet.
Husk å også se på bildene som fotografen har tatt under ukontrollerte forhold, slik som under vielsen og på festen. Her på websiden min legger jeg slike bilder ut på bloggen min i egne innlegg.
Om fotografen ikke har bilder å vise til på websiden så kan du spørre om å få se et galleri fra den type dekning du ønsker.

Jeg håper dere nå er litt bedre rustet til å ta på dere eventyret det er å finne sin perfekte fotograf til deres bryllup. Jeg er alltid tilgjengelig om dere trenger råd eller hjelp.

Lykke til!