Afsaneh + Torstein // Bryllup i Oslo på Grand Hotell og Frogner Hovedgård

 

Jeg møtte Afsaneh og Torstein for første gang på en Café i Bergen sentrum. Det var steikende sol, fuglene kvitret og jeg bestillte meg en iskaffe for å følge trenden på resten av dagen.
Det var mer enn ett år til bryllupsdagen deres skulle stå, så målet for møtet vårt var å bli kjent med hverandre, snakke ideer og planlegge bryllup sammen.
Afsaneh som skulle stå brud, smilte fra øre til øre, et slikt smil som har smittegaranti. Latteren hennes runget gjennom hele byen, og jeg kjente at det er umulig å være i dårlig humør rundt denne sprudlende damen med de vakre øynene og det mørke, lange håret. Kommende brudgom Torstein, en avslappet og behagelig type, strålte av beundring når han følgte med på sin forlovede som førte samtalen.

Jeg tenkte at disse to, er en himmelsk match, to perfekte puslespillbiter som har funnet hverandre.

De er begge fra østlandet, men har bodd sammen lenge i byen mellom de syv fjell. De ønsket gjerne å ta de ofisielle bryllupsbildene i Bergen, men selve bryllupet skulle holdes i Oslo. Jeg fotograferer bryllup i hele Norge og resten av verden, så å reise til Oslo var ikke noe problem for meg, så med baggen pakket med fotoutstyr og godt humør, reiste denne fotografen på besøk til hovedstaden for å fotografere tidenes bryllup. For jeg skal love deg at dette paret ikke hadde spart på kruttet, og i kø sto det flere nye opplevelser og minner for livet.

Forberedelser på grand hotell

Jeg ankom Grand hotell tidlig på lørdags morgenen. Med meg for dagen hadde jeg assistent, eller “second shooter” som det kalles på fagspråket. Tara Kristine - en dyktig og god fotograf, som jeg hadde æren av å ha med meg som hjelper, sammen skulle vi sørge for at dagens store og små øyeblikk ble fanget med kamera, og at ingenting ville bli glemt. For det er jo det hovedoppgaven til en bryllupsfotograf er, å sørge for at minnene blir foreviggjort, og at dere kan se tilbake på dagen og se den både slik dere husker den, men også oppdage nye ting som dere ikke ante foregikk bak i kulissene.

Før vi kom frem til døren til suiten på erverdige Grand Hotell kunne vi høre musikk dundre gjennom veggene, og vi kjente på stemningsfaktor lang vei. Inne på rommene var det fest.
Virkelig, det var full fest! Brudeparet gjorde seg klar sammen, og hadde invitert sine beste venner, søstre og brødre til å gjøre seg klar sammen med de.
Det var bobler i glassene, stemningsmuikk og bare smil å se. For ja, hva gjør man ellers med en suite på 82m²?


På soverommet satt en smilende brud og ble sminket og fikset. Hun var avslappet og forventningsfull. Søstrene hennes gjorde seg klar sammen med hun, og samtalen fløt på både norsk og persisk, latteren lå lett i rommet og solen skinte inn de store vinduene som viste panoramautsikt over Oslo sentrum.

Torstein fikset på mansjettknappene sine, og fikset håret sammen med en kamerat. Han gikk imellom rommene, snakket med alle og åpnet en flaske champagne for å skåle med gode venner.
Det var en drømmestart på dagen for alle tror jeg, når den begynner så bra kan den jo bare bli bedre!

Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Brudeforberedelser, brudesminke, brudehår. Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund.
Bryllup på grand hotell i oslo
Løsvipper. Brudesminke. Bryllupsfotograf
Bryllupsdetaljer, brudesko. Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
brud tar på seg kjole. Brudekjole med glidelås
Sostrene til bruden hjelper med brudekjolen.
Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Brudgom gjør seg klar. Bryllupsfotograf i Oslo. Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Brudgom forberedelser. Brudgom dress. Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Forlovelsesring, brudekjome, brudehår, brudesminke, bryllupsfotograf, giftering. Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Bryllup på Grand Hotell i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund

Sofreh Aghd - Persisk vielse på frogner hovedgård

Brudeparet hadde gjort siste finish på hår og make up, sommerfuglene begynte å melde seg, og bilen sto klar til å frakte brudeparet til Frogner hovedgård hvor vielsen skulle finne sted.
Hele brudefølget var med, og de gikk i samlet gjeng til buss og bil.


Denne vielsen gledet jeg med spessiellt mye til. Brudeparet hadde forberedet meg godt på hva en persisk vielse var, og hvordan den ville gjennomføres, men jeg far ikke forberedt på hvor spektakulært og annerledes det var. Jeg elsker å bli introdusert for nye religioner, ritualer og tradisjoner, så dette var absolutt noe for meg.
Inne i vielseslokale sto kvinnene på brudens side av familien og gjorde klart et bord fyllt med nøtter, honning, sukker, penger, blomster, speil, krydder og mye mer som skal representere brudeparets nye og lykkelige liv sammen.
Stolene i lokalet fylltes av kjente og kjære, og de to vigslerene var på plass.

Vielsen startet, og Torstein sto klar til å ta imot sin brud. Men først var det brudepikene sin tur. Hele lokalet brøt ut i latter i det tre av brudeparets kamerater kom dansende ut i midtgangen med blomsterkranser og hver sin kurv med roseblader. De drysset roseblader ned midtgangen til stor applaus før en lattermild brud viste seg rundt hjørnet.
Afsaneh smilte hele veien ned til Torstein, som smilte mint like bredt.


Under seremonien ble der brukt to vigslere, en persisk og en norsk. Jeg lot meg fascinere av måten de samarbeidet på, og det var så fint å se to kulturer bli blandet på en så fin måte, symbolsk for dagen, og for brudeparet og familien dems som nå blir samlet.Ute i salen satt det vakre mennesker med tårevåte øyne og smil om munnen. Det kommer tydelig frem på all omsorgen og gleden i rommet at dette brudeparet har betydd mye for mange.

Brudeparet fikk strødd sukker over hodene sine, delte en skje med honning, gav hverandre sitt ja, og de satt ring på hverandres fing før de signerte vigselsdokumenter. En helt perfekt seremoni med innslag fra det beste kjærligheten har å by på i fra forskjellige kulturer.

Bryllup på Frogner hovedgård i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Persisk bryllupsseremoni. Bryllup på Frogner hovedgård i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Persisk bryllupsseremoni på Frogner Hovedgård i Oslo
Mannlige brudepiker
Bryllupsfotografering i Oslo, persisk vielse på frogner hovedgaard
Persisk bryllup på frogner hovedgård. Bryllupsfotografering av Kristine Ristesund.
Bryllupsfotograf Oslo
Bryllup på Frogner hovedgård i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Sofreh Aghd. Bryllup på Frogner hovedgård i Oslo. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
Bryllup på Frogner Hovedgård i Oslo med Persisk vielse. Bryllupsfotografering av Fotograf Kristine Ristesund
persisk bryllup i oslo. Frogner hovedgård. fotografert av bryllupsfotograf Kristine Ristesund
persisk bryllup på frogner hovedgård i oslo. bryllupsfotografering i oslo av fotograf Kristine Ristesund

Mingling og dans

Endelig gift! Brudeparet reiste seg til full applaus i salen, og de kunne sammen danse ut av rommet og ut i sommersolen som ventet på dem.
Utenfor i hagen til Frogner Hovedgård ble det servert champagne, frukt og persiske kaker. Det ble mingling, hvor gamle og gode venner ble gjenforent, familie fra hele verdens hjørner fikk gi hverandre en god klem og oppdatere hverandre på livene sine.


Plutselig kommer det musikk på annlegget som jomet over hele gårdsplassen, og det festglade brudeparet brøt ut i spontan dans. Det ble dannet en sirkel rundt de dansende nygifte, og én etter én danset brudefølget etter tur mens alle sto og klappet og jublet i sirkelen. For en stemning!

Det ble også tid til den tradisjonelle kastingen av brudebuketten. Alle de ugifte kvinnene i bryllupet stilte seg opp på rad og rekke, med forventning og håp i blikket. Bruden kastet buketten høyt opp bak seg, og den heldige venninnen som fanget buketten hylte av glede. Bak meg segnet kjæresten hennes om og sa “nei og nei, nå kommer det forventninger” til et stort latterrop fra alle bryllupsgjestene.

Bryllup på frogner hovedgård i Oslo. Gjester på grdsplassen. Bryllupsfotograf Kristine Ristesund
dansende brud på frogner hovedgaard etter bryllups vielse. Bryllupsfotografering i oslo av Fotograf Kristine Ristesund
Bruden kaster brudebuketten. Bryllup på frogner hovedgård. Bryllupsfotograf Kristine Ristesund
Kasting av brudebuketten
Brudebukettkasting
norske bryllupstradisjoner
Søstre og forlovere i bryllup
Bruden gir gjester klem i bryllup. Bryllupsfotografering i Oslo
Bryllupsfotografering Frogner Hovedgård i Oslo. Bruden sammen med sine søstre og forlvere.

bryllupsfotografering i Frognerparken

Brudeparet ønsket å ta bryllupsbildene sine på toppen av fjellene i Bergen og vi hadde avtalt en parfotografering i løpet av sommeren. Vi ønsket alikavel å ta noen bilder på selve dagen og satt av noen minutter etter vielse og mingling til en liten bryllupsfotografering i frognerparken. Her var tempraturen behagelig i skyggen fra de store trærene, og brudeparet kunne ta seg en liten pause, være seg selv og la det synke inn at de var nygifte, kjenne litt på følelsen.

Bryllupsfotografering i Frognerparken

Bryllupsmiddag og fest i speilsalen

Tilbake på Grand Hotel i hjertet av Oslo var det duket for stormiddag og fest.
Her var det blomsterdekorasjoner høyere en en meter på bordene, det var hvit duk, levende lys, gull og glitter. En pådekkning kongelige verdig. Før bryllupsgjestene fikk sitte seg til bords, ble det servert en liten apertif i gangen utenfor og stemningen var allerede i taket.
Dørene til speilsalen åpnes, og gjestene ble møtt med en storskjerm med et slideshow på veggen. Her var det bilder fra hele verden med kjærlighetserklæringer fra Afsaneh til Torstein. Det var bider fra New York, Egypt, Paris, London, Bergen, hvor enn du klarer å tenke deg med skrift som “Torstein, Afsaneh’s love for you is so big it has reached Brazil” en romantisk gest, som tydelig traff Torstein, der han sto med tårer i øynene, og det jeg vil tro var en klump i halsen.


Kjærlighetserklæringene forsatte iløpet av kvelden. Brudens far spilte en nydelig persisk melodi på gitar, det var et lite damekor som sang to kjærlighetssanger til Torstein fra Afsaneh, det var nydelige taler på to forskjellige språk.
Talene ble holdt av nær familie og forlovere, de bar budskap om to mennesker som hadde møtt sin perfekte match. Det er ingen tvil om at brudeparet har valgt å omgås rause, varme og gode folk.

Bryllupsinspirasjon
Bryllup på Grand Hotell i Oslo
Bryllupsmiddag på Grand Hotell i Oslo

Persisk knivdans

Når jeg hadde forberedelsesamtale med Afsaneh og Torstein før bryllupet, gikk vi igjennom dagen sammen. Når bruden sa “også blir det knivdans før kaken” så måtte jeg stoppe hun i samtalen.. “Vent litt.. knivdans?” Spurte jeg. “Ja knivdans” svarte hun.
Jeg tenkte at dette måtte jeg bare få høre mer om og ba hun utdype.

Dansen heter Raghse Chaghoo, og det betyr bokstavelig talt knivdans.

Denne persiske bryllupstradisjonen leder opp til kakeskjæringen. Før brudeparet kan kutte seg en bit, må de gjøre seg fortjent til kniven. Det skjer ved at en kvinnelig bryllupsgjest tar en kniv som er dekorert med en blomst, og starter å danse med den. Brud og brudgom tilbyr danseren penger i bytte mot kniven. Den første danseren tar imot pengene, men gir i stedet kniven til en annen bryllupsgjest, som fortsetter knivdansen. Dette pågår inntil en av danserne bestemmer seg for at det har blitt gitt nok penger, først da får brudeparet kakekniven og begynner å skjære opp kaken. Etter dansen mottar paret gaver fra bryllupsgjestene.

Isteden for å kutte opp kaken, bestemte brudeparet seg for å bare forsette festen og ta kaken som nattmat, for nå var det så utrolig god stemning! DJen spilte gode låter som fikk alle i hele rommet til å danse, så hvorfor skulle de avslutte nå som festen endelig var i gang?
En riktig avgjørelse tenkte jeg, siden hele brudefølget sto på dansegulvet, med unntak av de som sto i baren for å hente seg noe å drikke.
Jeg synes det er viktig å kunne føle på stemningen iløpet av dagen, og heller se ut i rommet enn å se på klokken. Det kan være greit å ha et tidsskjema å se på, men ikke la de originale planene gå utover stemningen. Husk at det er deres bryllup, og dere gjør som dere selv vil og ser passer dere best.


Stemningen var til å ta og føle på, og jeg kjente at jeg hadde lyst å bli igjen for å feste og feire med de nygifte, noe jeg også gjorde før det bar hjem til min lille famile.

Bryllupsfotografering av persisk bryllup, knivdans
Persisk knivdans bryllupsfotograf
Bryllupsfotografering oslo
Persian knifedance, wedding photographer norway
Persisk bryllup Grand Hotell Oslo
Bryllupskake Oslo
Persisk mat i bryllup

Dette bryllupet vil jeg aldri glemme. Det hadde absolutt alt!

Et avslappet brudepar som gav meg kreativ frihet og som stolte på at jeg ville fange de gode øyeblikkene, og de var det mange av.
Det gav meg ett inblikk i en kultur og flere tradisjoner som var helt nye for meg, noe jeg elsker. Det var så mye kjærlighet og godhet i både brudeparet og alle gjestene deres. Jeg er så heldig som får møte slike mennesker gjennom jobben min, og tilliten jeg får til å dokumentere en så stor dag som et bryllup tar jeg ikke forgjeves, det er mitt største privilege.


Tusen takk for at dere valgte meg som deres bryllupsfotograf, og for inblikket i deres liv.

Etter bryllupet tikket det inn en anbefaling fra brudeparet på google. Det setter jeg så stor pris på.
Den lyder følgende:

Vi brukte lang tid på å lete etter en fotograf som ikke bare matchet med oss i kjemien, men også med type bilder som ble tatt.

Både jeg og min mann er begge ganske komfortable med å stå foran kamera, så vår største bekymring var egentlig å få nok oppmerksomhet gjennom bildetakingen - der var Kristine helt gull!

Vi digger hennes sprudlende og energiske personlighet, veldig lett å snakke med og enkel å være fortrolig med. Hun gir deg masse gode tips underveis og er allerede tre steg foran med tanke på hva som blir best og ikke - overlat det til de proffe har vårt motto alltid vært og her kunne vi ikke hatt mer rett! Høy kvalitet på bildene og et helt fantastisk døgn ble dokumentert av Kristine.

Det som virkelig, virkelig taler for hennes profesjonalitet og integritet er måten hun løser problemer underveis. Hun følte seg litt dårlig noen dager før bryllupet vårt, så for å være føre var så fikk hun med seg en ekstra fotograf på egen bekostning for at det ikke skulle «ødelegge» dagen vår - heldigvis for alle var hun frisk som en fisk på bryllupet vårt og vi ble velsignet ikke bare med én, men to fantastiske og sprudlende fotografer som ikke bare matchet med mitt energiske vesen, men også foreviget dagen med tusenvis av bilder fra ALLE vinkler.

Gjestene elsket trioen (vi hadde også en videograf som vi hadde engasjert eksternt) og samarbeidet mellom disse tre var helt fenomenalt. Stemningen var helt rått, gjestene og vi digget alle tre og jeg skulle ønske jeg kunne giftet meg igjen for oppleve alt en gang til.

Tusen takk Kristine for en super dag!

Ønsker dere at jeg skal dokumentere deres bryllup?

Jeg fotograferer bryllup i hele Norge og i utlandet. Ta kontakt for å forhøre dere om min tilgjengelighet.